Romania, colacul de salvare al Ucrainei? Kievul vrea sa importe gaze de la noi

19/05/15 ora:6:34pm

gazeUcraina este interesata sa importe gaze naturale din Romania, pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare, a declarat, marti, Ihor Prokopiv, seful companiei de transport al gazelor naturale, Ukrtransgaz.

“Romania cauta piete de desfacere, in timp ce aceste gaze naturale sunt interesante pentru noi, pentru diversificarea surselor de aprovizionare”, le-a declarat jurnalistilor Ihor Prokopiv.

El a explicat ca tara noastra ar putea avea disponibila pentru export in 2016 o cantitate de pana la doua miliarde metri cubi de gaze naturale.

Romania deja exporta gaze naturale in Republica Moldova, stat vecin cu Ucraina. Gazoductul care uneste cele doua tari are o capacitate anuala de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

In 2 aprilie, compania rusa Gazprom si grupul ucrainean Naftogaz au confirmat semnarea unui acord ce permite prelungirea cu trei luni a livrarilor de gaz rusesc spre Ucraina, la un pret redus. Kievul si UE au cerut ca acordul sa fie prelungit cu un an, insa Gazprom a acceptat luni o prelungire doar pentru trei luni.

Ucraina consuma anual circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar productia interna se ridica la aproximativ 20 de miliarde metri cubi, restul fiind acoperit de importuri. In ultimele luni, Ucraina a achizitionat gaze naturale din UE, pentru a-si reduce dependenta de Rusia.

Kievul cumpara acum 50% din gazele importate din Polonia, Slovacia si Ungaria, iar restul din Rusia, arata datele Ukrtransgaz.