Saturday , April 20 2024

Protestele pun presiune pe cursul valutar. Leul – cel mai mic nivel din ultimele patru luni

Manifestaţiile din stradă şi demisia Guvernului pun presiune pe piaţa valutară. Leul a atins cel mai mic nivel din ultimele patru luni în raport cu euro. Evoluţia monedei locale şi a economiei depind acum de cât de repede se va forma noul Executiv.

leu-euro

Leul nu rezistă presiunilor pieţei: euro a depăşit pragul psihologic de 4 lei şi 45 de bani. Moneda locală se depreciază şi în raport cu dolarul, care a ajuns la 4 lei şi 9 bani. De altfel, în ziua demisiei Guvernului, moneda americană a atins maximumul ultimelor 7 luni.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Deocamdată avem o stare de incertitudine, sperăm să se lămurească lucrurile foarte rapid astfel încât incertitudinea să nu mai aibă efect asupra volatilităţii din pieţele financiare care evident mai departe se transmit la nivel de clienţi, la nivel de dobânzi, curs.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale: Efectele vor depinde de rapiditatea cu care se va forma noul Guvern şi deciziile pe care acesta le va lua. Ce pot să vă spun este că, în prezent, situaţia macroeconomică, pe care o monitorizăm, este stabilă, în general poziţia economică a ţării este bună.

Guvernatorul BNR a cerut public formarea rapidă a unui guvern pentru a nu lăsa incertitudine pe pieţele financiare în privinţa României.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Deficitul bugetar anul viitor se îndreaptă spre 2,7 sau 2,8 procente din PIB dupa estimările noastre. Şi Comisia Europeană are o estimare apropiată, e clar că anul viitor vom avea un derapaj bugetar foarte mare, important e cine va guverna ce măsuri va lua, va incerca să corecteze acest derapaj, va accentua, e important pentru agenţii economici, pentru investitori.

Cu atât mai mult cu cât se vehiculează ideea unui guvern de tehnocraţi, spun economiştii.

Cristian Păun, analist economic: Va fi un guvern de avarie care va mentine stabilă România până când se vor schimba lucrurile din punct de vedere politic. Avem un Cod Fiscal care ne spune cum se va cheltui banul public în perioada următoare, e important sprijinul politic legat de modul unde vor pleca acei bani imediat cum se adună la buget.

Premierul interimar – Sorin Cîmpeanu – s-a întâlnit astazi la Guvern cu ministrul Finanțelor, pentru discuții tehnice, legate de alcătuirea bugetului pe 2016.

Digi24

Vezi si

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a scăzut la 63% în 2023; jumătate dintre persoanele ocupate lucrau în servicii

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, …