PIB-ul Romaniei a crescut în 2013

4/07/13 ora:10:35am

PIBINS a confirmat datele provizorii anunţate în luna iunie privind o creştere a economiei, în primul trimestru, cu 0,7% faţă de trimestrul anterior, ca serie brută, şi cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului precedent, astfel că PIB a ajuns la 120,89 miliarde lei la preţuri curente, potrivit Mediafax.

“Comparativ cu varianta provizorie, atât dinamica PIB, cât şi a valorii adăugate brute pe ramuri de activitate, nu a înregistrat modificări; volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,3 puncte procentuale ca urmare a creşterii volumului de impozite colectate la bugetul de stat, de la +1,3% la +1,5%”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Sursa citată notează că din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat formarea brută de capital fix (de la -0,1% la -1%, ca urmare a modificării volumului cu -4,7 puncte procentuale, de la 99,3% la 94,6%, ca urmare a rectificării valorii investiţiilor realizate în sectorul Administraţii publice), respectiv exportul net de bunuri şi servicii, care a înregistrat o contribuţie pozitivă la creşterea PIB, de 4,4 procente.

Ca serie ajustată sezonier Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I a fost de 154,23 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,6% faţă de trimestrul IV 2012 şi cu 1,9% faţă de trimestrul I 2012.

La creşterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului, care a avut o contribuţie negativă (-0,3%).

Autorităţile estimează pentru acest an o creştere a PIB de 1,6%.