Negocieri esuate in criza gazelor. Gazprom impune de astazi plata in avans pentru gazele livrate Ucrainei

16/06/14 ora:9:49am

gazpromGigantul rus Gazprom a anuntat luni, dupa esuarea negocierilor Rusia-Ucraina, cu medierea UE, si expirarea ultimatumului dat autoritatilor de la Kiev in vederea platii datoriei la gaze, ca va impune un sistem de plata in avans pentru gazele livrate Ucraine, informeaza Interfax.

Gazprom a declarat luni dimineata ca Ucraina nu si-a indeplinit obligatiile de plata a datoriei la gaze pana la termenul limita – ora 6:00 GMT / 9:00 ora locala – astfel incat de acum inainte va trebui sa plateasca in avans pentru gazele pe care le primeste din tara vecina, transmite Reuters.

Intr-o declaratie de presa transmisa de Gazprom se mai arata ca Naftogaz, compania ucraineana de stat, nu a platit gazele primite in luna iunie, sugerand ca aprovizionarea cu gaze ar putea fi sistata.

“Astazi, de la ora 10:00 – ora Moscovei, Gazprom, potrivit contractului in vigoare, a trecut Naftogaz la plata in avans a gazelor primite. (…) Incepand de astazi, compania va primi doar gazul rusesc pe care l-a platit”, se arata in declaratie.

Noua runda de negocieri cruciale desfasurate duminica seara la Kiev intre ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan, CEO Gazprom Alexei Miller si comisarul european pentru Energie Guenther Oettinger, in vederea evitarii unei taieri a aprovizionarii cu gaze a Ucrainei, a esuat.

AFP informa duminica noaptea, citand o sursa ucraineana, ca nu este clar cand s-ar putea relua negocierile. In timp ce purtatorul de cuvant al Gazprom a declarat, la finalul negocierilor esuate, ca Rusia va sista livrarea de gaze naturale catre Ucraina in cazul in care Kievul nu plateste datoria pana la ora 6:00 GMT (9:00 ora Romaniei), Comisia Europeana a transmis ca este “convinsa” ca un acord este posibil.

Gigantul rus Gazprom a fixat pentru luni, 16 iunie, data limita pana la care Ucraina trebuie sa-si plateasca o parte din datoria de aproape doua miliarde de dolari acumulata, amenintand ca, in caz contrar, va fi sistata livrarea de gaze. (Hotnews)