Wednesday , April 24 2024

Ministerul Energiei: Romania ar putea vinde o participatie in Rompetrol Rafinare

rompetrol

Romania cauta sa finalizeze pana la jumatatea anului viitor vanzarea unei participatii in Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinarie a tarii, singurul potential cumparator fiind actionarul majoritar KMG International NV, a declarat ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

Guvernul vrea sa obtina cel putin 200 milioane de dolari din vanzarea a 26,7% din actiunile Rompetrol Rafinare SA, iar licitatia va fi realizata astfel incat sa fie in conformitate cu reglementarile UE, dupa semnarea memorandumului cu KMG privind vanzarea actiunilor, in 2013, transmite Bloomberg.

Executivul intentioneaza de asemenea sa ajute KMG sa infiinteze un fond de investitii pentru a finanta proiectele in Romania, in urmatoarele noua luni, a declarat Gerea. Statul intentioneaza sa-si pastreze o participatie de 18% in rafinarie, dupa licitatie.

“KMG este foarte interesata in extinderea afacerilor in Romania si crearea unui fond de investitii”, a explicat oficialul roman.

Pe de alta parte, in septembrie, Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte KMG International, arata ca reprezentantii KMG International sunt hotarati sa isi onoreze angajamentele fata de statul roman in privinta Rompetrol Rafinare, iar privatizarea a 26,69% din rafinaria de la Petromidia ar putea avea loc in prima parte a anului viitor.

Zhangulov a subliniat ca vanzarea de actiuni detinute de Guvern, reprezentand un pachet de 26,69% din Rompetrol Rafinare, este gestionata de Ministerul Energiei prin intermediul unei agentii speciale care trebuie sa indeplineasca anumite criterii, iar intregul proces trebuie sa se supuna prevederilor impuse de legislatia romaneasca cu privire la privatizarea prin licitatie publica.

Reprezentantii KMG International au avut luna trecuta noi discutii cu autoritatile romane pe marginea Memorandumului de Intelegere privind Rompetrol Rafinare.

Memorandumul incheiat la data de 15 februarie 2013 reglementeaza termenii generali ai unei tranzactii complexe intre statul roman si The Rompetrol Group, detinut de grupul KazMunayGas, care este structurata pe patru componente majore:

– un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group sau a unei societati afiliate acesteia a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, detinut in prezent de Ministerul Energiei, la un pret minim garantat de 200 milioane dolari;
– o garantie de mentinere de catre statul roman a unei participatii nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioada de trei ani;
– constituirea unui fond de investitii sub forma unei societati pe actiuni, care va investi in proiecte energetice din Romania;
– ca o premisa a implementarii tranzactiei vor trebui incetate toate litigiile si masurile administrative initiate de MFP impotriva RRC, ca urmare a conversiei in actiuni a obligatiunilor detinute de statul roman si nerascumparate de RRC pana la scadenta

ziare.com

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …