Friday , April 19 2024

LISTA alimentelor cu TVA de 9% de la 1 iunie

papa

Norma de aplicare a Codului fiscal pentru facturarea cu cota de TVA de 9% a bunurilor alimentare si bauturilor nealcoolice (HG nr. 367/2015) a fost publicata joi in Monitorul Oficial.

In document sunt enumerate codurile tarifare pentru care se aplica aceasta cota redusa de TVA, insa legiuitorul aplica o multitudine de exceptii, fapt ce conduce la obligatia de a-l analiza cu maxima atentie, potrivit hotnews.ro.

Potrivit aceleiasi surse, documentul are si prevederi care lasa loc de interpretari, cum ar fi colectarea TVA la bacsis cand acesta ramane la dispozitia societatii platitoare de TVA sau o situatie la care nici nu s-au gandit legiuitorii – colectarea contributiei de sanatate de 5,5% cota individuala pentru bacsisul distribuit salariatilor.

Principala prevedere a acestui act normativ este enumerarea codurilor tarifare pentru care se va utiliza cota redusa de TVA, dar sunt si exceptii – multe coduri tarifare excluse de la facturarea cu cota redusa.

Principalele bunuri alimentare pentru care cota de TVA aplicabila va fi de 9% sunt:
a)animale vii si pasari vii, din specii domestice;

b)carne si organe comestibile;
c)pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice;
d)lapte si produse lactate;
e)oua de pasari;
f)miere naturala;
g)alte produse comestibile de origine animala;
h)plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal;
i)legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare;
j)fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni;
k)cafea, ceai, mate si mirodenii;
l)cereale;
m)produse ale industriei moraritului, malt, amidon si fecule, inulina, gluten de grau.

Legiuitorul a precizat cateva aspecte cand bunurile se vand ca pachete cu alte bunuri, respectiv daca se vand doua produse, unul alimentar si altul nealimentar, atunci facturarea se va aplica cu cota diferentiata pentru fiecare produs. De exemplu, la vanzarea unui pachet ce contine un litru de lapte si o cana, vanzatorul factureaza cu preturi distincte ambele produse. In aces caz, se va utiliza cota de 9% pentru lapte si cota de 24% pentru cana.

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …