Elvetia inchide piata muncii. 50,3% dintre elvetieni au votat impotriva imigrantilor din UE. “Va fi haos”

10/02/14 ora:11:20am

Elvetia-imigratieElvetienii s-au pronuntat, duminica, intr-un referendum, intitulat “impotriva imigratiei de masa”, in special a cetatenilor din Uniunea Europeana. Decizia ar putea duce la un conflict cu Bruxelles-ul, noteaza AFP.
Referendumul, organizat la initiativa partidului UDC (dreapta populista) a obtinut majoritatea dubla necesara pentru a fi aprobat, respectiv majoritatea cantoanelor si majoritatea alegatorilor.

Elvetienii voteaza de patru ori pe an pe diverse teme, fie ca este vorba despre interesul national, cantonal sau comunal, conform sistemului de democratie directa din Elvetia.

Daca va castiga tabara care sustine aceasta idee, atunci va fi “haos”, potrivit declaratiilor profesorului de Stiinte Politice din Geneva, Pascal Sciarini, deoarece relatiile dintre Elvetia si UE risca sa fie complet reevaluate.

Elvetia este o tara mica, avand opt milioane de locuitori, care nu face parte din UE, in timp ce este inconjurata complet de tari membre UE. Legata prin acorduri bilaterale cu UE, negociate aspru timp de cinci ani, Elvetia a acceptat sa isi deschida piata muncii pentru cele 500 de milioane de persoane active din UE. In momentul intrarii in vigoare a libertatii de circulatie, care s-a facut progresiv din 2002, autoritatile au afirmat ca nu vor veni decat 8.000 de persoane pe an, maxim.

De fapt Elvetia, cu sanatatea sa economica insolenta, care se distinge clar de zona euro, primeste 80.000 de persoane care vin sa munceasca, ceea ce provoaca nemultumirea partidului UDC (dreapta populista), cel mai important din Parlamentul elvetian. Acest partid se afla la originea referendumului, deoarece a reusit sa stranga numarul necesar de semnaturi pentru organizarea unei astfel de consultari, prevazute in sistemul politic elvetian, bazat pe democratia directa.

Daca va castiga tabara care sustine referendumul, Elvetia va stabili cote si contingente in functie de nevoile in materie de imigratie, un sistem aflat in functiune inainte de acordurile bilaterale cu UE.

Guvernul elvetian, majoritatea partidelor politice si patronatul s-au pronuntat categoric imptoriva referendumului.
Potrivit lor, sa pui capat imigratiei ar insemna sa sfarsitul prosperitatii elvetiene. Bruxelles-ul a anuntat deja ca daca Elvetia pune capat acordurilor de libera circulatie, toate celelalte acorduri care leaga Berna de UE vor fi denuntate.

Sustinatorii referendumului, in frunte cu UDC, au replicat spunand ca este vorba despre o problema de suveranitate nationala si ca tara nu trebuie sa se plieze pe dictatul european.

Citeste mai departe pe incont.ro