Friday , April 19 2024

Dragu: Fostul Executiv a lăsat Guvernului Grindeanu un draft de buget cu un deficit de 2,99% din PIB

anca dragu

Deficitul bugetului general consolidat a fost de 2,6% din produsul intern brut (PIB) pentru întregul an 2016, sub nivelul programat, de 2,8% din PIB, a declarat fostul ministru al Finanţelor, Anca Dragu, pentru Bloomberg. Într-o altă declaraţie, făcută joi dimineaţă la Digi 24, Dragu a precizat că fostul guvern a lăsat un draft de buget noului guvern, care cuprinde măsurile în vigoare şi un deficit bugetar de 2,99% din PIB.

Pentru întregul an 2016, bugetul prevedea un deficit bugetar de 2,95% din PIB după metodologia europeană ESA şi 2,8% pe metodologia cash. După primele 11 luni ale anului 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat la 5,5 miliarde lei, de la 1,3 miliarde lei în octombrie, reprezentând 0,73% din produsul intern brut (PIB), arată datele publicate la finalul anului trecut de Ministerul Finanţelor. Astfel, potrivit declaraţiilor ministrului, în luna decembrie 2016 s-a realizat un deficit de 1,9% din PIB.

Ministrul a menţionat, într-o declaraţie pentru Digi 24, că a lăsat o schiţă de buget noului guvern.

“Noi am lăsat un draft cu deficit bugetar 2,99% din PIB, pentru că am introdus în ultimele zile legea care s-a aprobat, cu creşterile salariale, legea 250. A fost momentul în care ea s-a aprobat, s-a publicat, a trebuit să o introducem, aceasta este regula bugetului, se face pe baza legilor existente”, a spus Dragu, pentru Digi 24.

“În acest draft cu 2,99% deficit bugetar am introdus creşterile salariale, dar nu şi alte elemente care erau în programele partidelor politice, indiferent care erau aceste partide politice”, a mai spus fostul ministru.

Programul de guvernare al PSD, un document de 173 de pagini consultat de News.ro, estimează că economia românească va creşte cu 5,5%, în medie, în următorii patru ani, ritm mult mai mare decât cel anticipat de analiştii economici, pe baza creşterii salariilor bugetarilor, a creşterii investiţiilor publice şi a reducerii taxelor.

În programul detaliat al PSD, partidul se angajează să respecte plafoanele valabile la nivelul Uniunii Europene, menţinând deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB până în 2020 şi datoria publică în limitele actuale.

Concret, PSD estimează un deficit bugetar de 2,7% din PIB pentru 2017, 2,6% din PIB în 2018, 2,3% din PIB în 2019 şi 2% din PIB în 2020.

Economiştii PSD estimează să guvernul va obţine venituri suplimentare la buget de 22 miliarde lei prin aplicarea măsurilor promise în campanie, urmând ca măsurile să genereze venituri bugetare în plus de 99 miliarde lei în 2020.

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …