Thursday , April 25 2024

Cum vrea Bruxelles-ul sa controleze economiile tarilor UE

Statele zonei euro ar trebui sa semneze contracte cu UE in care sa se angajeze la reforme fiscale detaliate, potrivit unei propuneri a UE, care vizeaza cresterea controlului Bruxellesului asupra politicilor economice nationale, scrie Financial Times.

Masura, inclusa intr-un raport distribuit tarilor UE inainte de summit-ul din octombrie, ar presupune ca toti cei 17 membri sa se angajeze la programe de politici economice si termene aprobate de Bruxelles, precum cele negociate cu tarile sustinute cu ajutoare financiare.

Daca va fi adoptat, planul ar ajuta la indeplinirea cererilor Germaniei pentru un control mai riguros al economiilor tarilor puternic indatorate si fara programe clare de reforma, intre care Italia si Franta.

Propunerea, vazuta de jurnalistii Financial Times, reflecta masura in care unii lideri UE considera ca trebuie reformata zona euro, prin introducerea unui proces mai centralizat de luare a deciziilor. O astfel de schimbare, afirma multi lideri politici, va necesita schimbarea substantiala a tratatlor UE.

Proiectul este prima salva in conflictul anticipat ca urmare a incercarilor de a da zonei euro mai multe din puterile rezervate in prezent ministerelor nationale de finante, noteaza cotidianul britanic. Impreuna cu un plan al sefului Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pentru modificarea tratatelor, propunerea pentru contracte de reforma ameninta cu o noua runda de discutii referitoare la cat de multa suveranitate nationala ar trebui sa cedeze statele unei institutii supranationale.

Printre cele mai ambitioase propuneri incluse in document se afla si crearea unui buget central al zonei euro. Acest buget, afirma oficialii, ar putea fi folosit pentru a ajuta tarile cu probleme in timp de criza.

Germania a sustinut propunerea privind bugetul multinational ca o cale de a pune la un loc resurse, fara a emite in comun datorie.

Documentul UE va reaprinde, probabil, si dezbaterea privind o Europa cu doua viteze, scrie Financial Times, cu cele 17 state ale uniunii monetare indreptandu-se catre o coordonare economica mai stransa, in timp ce restul de 10 incearca sa-si gaseasca rolul in noua uniune.

Oficialii implicati in pregatirea propunerilor au afirmat ca recomandarile au ca scop stimularea discutiilor intre liderii statelor. Fiecare propunere este mentionata ca o masura care urmeaza sa fie “analizata”.

Proiectul, pregatit de biroul presedintelui UE, Herman Van Rompuy, vine insa dupa ce acesta a petrecut o mare parte din luna septermbrie calatorind in capitalele statelor din zona euro pentru a cere opiniile liderilor nationali asupra. Proiectul de masuri include, probabil, masuri sustinute de mai multi dintre sefii de state sau guverne.

stirileprotv.ro

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …