Friday , April 26 2024

Criza Greciei ia sfârșit. În ultimii 8 ani, Atena a primit 273 de miliarde de euro de la creditorii săi

atena

După 6 ore de discuții și negocieri duse în noaptea de joi spre vineri, a fost găsit în cele din urmă un acord privind ieșirea Greciei din programul internațional de ajutor, scrie presa internațională. Miniștrii de finanțe din zona euro au convenit, în noaptea trecută, asupra unui acord amplu care încheie opt ani de crize, măsuri de austeritate și programe de salvare a economiei elene. Acordul include o reducere majoră a datoriei grecești și va permite Atenei ieșirea de sub tutela creditorilor săi în 20 august pentru a re-începe să se finanțeze de pe piețele internaționale, după mulți ani de recesiune profundă și trei programe de ajutor derulate.

“Criza greacă se termină aici, în această seară. Am ajuns în cele din urmă la capătul acestui drum atât de lung și atât de dificil. Este un moment istoric “, a declarat comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici. “Sunt fericit”, a declarat la rândul lui ministrul grec de finanțe Euclid Tsakalotos. “Trebuie să ne asigurăm că poporul grec vede rezultate concrete”, a adăugat el.

În opt ani, Grecia a beneficiat de mai mult de 273 de miliarde de euro de la creditorii săi, în cadrul celor trei programe de ajutor. În schimb, grecii au fost forțați să aplice câteva sute de reforme, adesea dureroase, mai ales cele destinate curățeniei în finanțele publice. Creșterea PIB a fost de 1,4% în 2017. Pentru acest an experții estimează o creșere a PIB de 1,9%, iar pentru 2019 de 2,3%. În același timp, Grecia are acum un excedent bugetar de 0,8%, după un deficit de 15,1% în 2009.

Potrivit mai multor surse, discuțiile de azi noapte s-au prelungit din cauza Germaniei, care nu era de acord cu scutirea de datorii, considerate necesară de către creditori, în vederea asigurării credibilității pe piețele financiare. “Negocierile au fost dificile, trebuie să recunosc, dar cred că problema datoriei grecești este acum depășită”, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire.

Europenii au convenit vineri dimineața să extindă maturitatea rambursării unei mari părți a datoriei Greciei cu zece ani (datoria elenă este acum de 180% din PIB), urmând ca grecii să înceapă rambursarea acesteia din 2032, față de 2022, cum fusese stabilit anterior. Creditorii vor mai achita o tranșă finală de ajutor în valoare de 15 miliarde de euro, din care 5,5 miliarde sunt destinate serviciului datoriei.

La presiunea Germaniei, unele măsuri de sprijin acordate Greciei vor rămâne condiționate de continuarea reformelor. Chiar dacă în august, acordul cu FMI se va încheia oficial, Atena va rămâne practic sub supraveghere, până în 2022.

“Acest cadru consolidat de monitorizare post-program a fost necesar, dar nu va exista nici un program formal”, a insistat Pierre Moscovici. Potrivit planurilor, europenii vor evalua bilanțul datoriei grecești în 2032 și vor mai stabili, dacă va fi necesar, noi măsuri de salvare.

FMI va rămâne implicat în monitorizarea post-program, a declarat vineri directorul său general, Christine Lagarde, prezent la Luxemburg. Potrivit lui Lagarde, datoria Greciei este sustenabilă “pe termen mediu”. “Dar, pe termen lung, avem rezerve”, a adăugat ea.

“Mulțumesc poporului grec pentru rezistența și angajamentul lor european. Eforturile sale nu au fost în zadar”, a scris pe Tweeter noaptea trecută președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

HotNews

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …