Friday , March 29 2024

Congresul SUA relaxează cerințele bancare

Măsuri luate zilele trecute de către Congresul SUA privind restrângerea aplicabilității legii Dodd – Frank sunt o dovadă că parlamentarii americani au uitat de criza financiară. Declanșarea uneia este în mâinile Federal Reserve (FED), notează Bloomberg.

congress usa

Legea Dodd – Frank, adoptată în 2010, este similarul acordurilor europene BASEL I, II, III care garantează că o bancă are fonduri suficiente pentru a depăși o situație de criză și face față unor teste de stres.

Zilele trecute însă Congresul american, într-o măsură dorită de președintele Donald Trump, a restrâns paleta băncilor americane obligate să respecte criteriile dure de soliditate bancară și care trebuie să facă față testelor de stres. Redăm analiza Bloomberg pe această temă.

„Congresul S.U.A. Este posibil să înregistreze un deficit de memorie: la doar 10 ani după o criză care aproape că a pus la pământ sistemul financiar global, măsurile de siguranță care ar putea preveni repetarea situației sunt slăbite.

Acum este de datoria Rezervei Federale și a autorităților de reglementare să se asigure că nu se va recădea în păcat.

La inițiativa președintelui Donald Trump de a corecta reforma Dodd-Frank din 2010, Camera Reprezentanților și Senatul au convenit asupra unui proiect de lege, „Legea privind creșterea economică, reglementarea și protecția consumatorilor”.

Proiectul de lege simplifică cerințele de capital pentru instituțiile “custodiale”, cum ar fi State Street și Bank of New York Mellon. (Băncile custodiale sunt cele care nu derulează operațiuni clasice ale unei bănci, cum ar fi acordarea de credite și constituirea de depozite, ci protejează activele persoanelor, cum ar fi acțiuni, titluri de stat, plasamente în aur -n.red.). Acestea sunt printre cele mai importante din punct de vedere sistemic deoarece facilitează tranzacțiile altor bănci. Mai mult, face acest lucru prin complicarea unei valori-cheie a capitalului, cunoscută drept rata de îndatorare. Proiectul de lege eliberează, de asemenea, băncile regionale cu aproape 250 miliarde de dolari în active de la testele de stres conduse de companie și de la supravegherea specială a FED. Acest prag este prea mare: Multe din aceste bănci sunt mari, iar instituțiile din această categorie au solicitat sprijinul contribuabililor în valoare de miliarde de dolari pentru a depăși ultima criză.

Schimbările ar putea fi văzute într-o lumină mai pozitivă dacă băncile ar avea capital suficient. Nu au însă. Câteva bănci au scrâșnit în ultima rundă de teste de stres, iar cele mai mari au doar 6 dolari în capital pentru fiecare 100 de dolari în active – nu suficient pentru a evita primejdiile într-o criză gravă.

Relaxarea este de asemenea aleasă la un moment prost: riscurile din sistemul financiar sunt în creștere, iar băncile își reduc rezervele față de creditele neperformante. Dacă niciunul dintre aceste aspecte nu a îngrijorat legislatorii americani, acestea ar trebui să preocupe FED. Banca centrală este responsabilă pentru asigurarea stabilității sistemului bancar și i sa acordat puterile necesare. Acesta poate, de exemplu, să mărească cerințele de capital în perioade exuberante pentru a ajuta băncile să se pregătească pentru recesiunea inevitabilă. Chiar și sub noul proiect de lege, acesta poate impune o analiză suplimentară băncilor cu mai puțin de 250 de miliarde de dolari în active, reducând în mod real pragul până la 100 miliarde de dolari mai rezonabili. În ultimul timp, însă, FED a luat în considerare renunțarea la cerințele de capital, după cum a făcut și anterior ultimei crize. Acest lucru este nefericit. Dacă Fedul nu va păstra o memorie instituțională a dezastrului din 2008, cine o va face? Un Congres care uită cu ușurință este un lucru rău. Economia nu-și poate permite să vadă FED procedând la fel”.

digi24.ro

Vezi si

Firmele care nu pot introduce facturi în sistemul RO e-Factura sunt scutite de amenzi până la 31 mai

Guvernul prelungește cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc …