Friday , March 29 2024

Codul Fiscal se modifica. Guvernul renunţă la dubla taxare a autorilor

Guvernul Boc renunta la decizia de dublare a contributiilor sociale datorate de liber-profesionisti

Executivul dezbate, miercuri, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 58/2010 privind Codul Fiscal şi alte măsuri fiscale. Guvernanţii vor modifica din nou şi ordonanţa care reglementează plata contribuţiilor pentru cei plătiţi prin contracte de drepturi de autor. Executivul discută şi despre revenirea contribuţiilor datorate de cei plătiţi pentru activităţi independente la 16,5% de la 35%. Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finanţelor să aibă în vedere faptul că Guvernul nu susţine dublarea cuantumului de contribuţii sociale pentru persoanele plătite cu drepturi de autor.

Modificările Codului fiscal au fost discutate şi marţi, la Palatul Victoria, de premierul Emil Boc şi miniştrii Muncii şi Finanţelor, Ioan Botiş, respectiv Gheorghe Ialomiţianu. Premierul i-a convocat pe cei doi miniştri pentru pregătirea actelor normative care vizează Ordonanţa de Urgenţă 58/2010 pentru modificarea Codului fiscal şi legea salarizării unitare.

Guvernul vrea să-i pună pe angajatori să plătească toate contribuţiile, după experienţa neferictă a cozilor nesfârşite la care au fost puşi să stea românii în ultimele zile. Cei care câştigă bani prin contracte de drepturi de autor sau din activităţi independente îşi vor plăti singuri doar contribuţia la asigurările de sănătate, dar au dreptul de a renunţa la această asigurare.

Guvernul a revenit asupra deciziei de dublare a contribuţiilor sociale datorate de liber-profesionişti, fără a include PFA. Astfel, în mai puţin de o săptămână, contribuţiile datorate statului de către angajaţii plătiţi prin contracte de drepturi de autor sau prin convenţii civile au fost majorate de la 16,5% din venitul net la 35%, conform unui document făcut public de Secretariatul General al Guvernului (SGG) joia trecută, pentru a reveni la nivelul de 16,5%, conform celui mai recent proiect de modificare a Codului Fiscal, informeaza Impactnews.

Astfel, angajaţii care obţin venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, trebuie să plătească lunar contribuţii de 10,5% din venitul net la fondul de pensii, de 5,5% la cel de sănătate şi de 0,5% la cel de şomaj.

Noua modificare a legislaţiei fiscale este doar una dintr-o serie mai lungă. Prima a apărut la începutul anului. Dispariţia microîntreprinderilor şi necesitatea certificării de către consultanţi fiscali a declaraţiilor privind impozitul pe profit i-a bulversat pe contribuabili.

Al doilea pachet de măsuri a constat în majorarea TVA-ului la 24% şi impozitarea tichetelor cadou sau cele de masă. Tot atunci a fost introdusă şi plata contribuţuilor pentru şomaj, pensii şi sănătate în cazul veniturilor din activităţi independente.

Vezi si

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie, media fiind …