Wednesday , April 24 2024

BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4% săptămâna viitoare

BNR

Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce de la 4,25% la 4% pe an dobânda de politică monetară în şedinţa de marţi, 5 noiembrie, a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară, potrivit analiştilor financiar-bancari.

Banca Naţională a României a redus în acest an rata dobânzii de politică monetară în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima tăiere din acest an a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă două ajustări, în august (la 4,5% pe an) şi în octombrie (la 4,25% pe an).

“Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din data de 5 noiembrie 2013”, se arată într-un comunicat transmis de asociaţie.

Un număr restrâns de participanţi la sondaj văd posibilă menţinerea dobânzii la 4,25%, în timp ce alţi analişti iau în calcul o diminuare a dobânzii la 3,75% pe an.

“Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare în anul 2014 până la 3,75% conform opiniei majorităţii analiştilor care au răspuns la sondaj. Estimările pentru finalul anului 2014 variază între 3% şi 4%”, potrivit analiştilor.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la nivelul de 15% în luna noiembrie, pentru ca anul viitor să fie diminuate până la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.

Estimările pentru finalul anului 2014 variază între 10% şi 15%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la nivelul de 20% atât în luna noiembrie 2013 cât şi în anul 2014, conform celor mai mulţi analişti. Estimările pentrufinalul anului 2014 variază între 15% şi 20%.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …