Saturday , April 20 2024

Banca Mondiala: Romania va inregistra o crestere economica de 5,1% in 2016, dar va frana in urmatorii ani

Economia Romaniei va creste anul acesta cu 5,1%, potrivit Bancii Mondiale, care si-a imbunatatit prognoza fata de cea din luna iunie, care arata un avans de 4%.

crestere economica

Institutia atrage insa atentia ca saltul din 2016 va fi urmat in 2017 de o incetinire a cresterii la 3,8%, pentru ca in 2018 avansul economiei romanesti sa se reduca la 3,4%.

“Cresterea este asteptata sa ramana solida in 2017 pe masura ce noi masuri de relaxare fiscala vor fi implementate, inclusiv o noua reducere a TVA la 19%, eliminarea taxei pe constructiile speciale si reducerea accizei la combustibili”, se arata in raportul Bancii Mondiale.

“Cu toate acestea, adoptarea Legii darii in plata a introdus incertitudine in cadrul juridic al sectorului financiar cu posibile efecte negative asupra incluziunii financiare, bilantului bancilor si sectorului constructiilor si ar putea duce la provocari juridice pentru banci”, adauga Banca Mondiala.

Deficitul bugetului consolidat ar urma sa se adanceasca apropiindu-se de 3% din PIB atat in 2016, cat si in 2017, de la 1,5% din PIB in 2015, ceea ce va duce datoria publica la 40,3% din PIB in 2017, de la 39,8% din PIB in 2015.

“Guvernul va trebui sa tina sub control presiunile actuale pe cheltuieli si sa imbunatateasca eficienta taxelor pentru a evita intrarea in procedura de deficit excesiv”, avertizeaza Banca Mondiala.

Riscul prezentat de alegeri

De asemenea, institutia financiara internationala atrage atentia asupra riscurilor care ar putea genera inrautatirea prognozelor.

“Apropierea alegerilor generale din luna decembrie 2016 risca sa genereze o noua incetinire a ritmului de implementare a reformelor structurale. Pe plan extern, cresterea incertitudinii cu privire la evolutia economiei globale si volatilitatea din sectorul financiar au crescut probabilitatea unei inversari a atitudinii investitorilor fata de economiile emergente, ceea ce ar putea pune presiuni asupra monedei si ar creste datoria externa”, avertizeaza Banca Mondiala.

“Pe termen mediu, politica fiscala trebuie echilibrata prin mutarea accentului dinspre stimularea consumului spre sprijinirea unei cresteri sustenabile care sa puna Romania pe o traiectorie pentru a deveni o tara cu venituri mari.

Reformele structurale care vor ajuta la cresterea capacitatii productive a economiei includ masuri de combatere a coruptiei, cresterea calitatii cheltuielilor, intarirea administratiei publice si a companiilor de stat precum si simplificarea cadrului de reglementare.

Este nevoie de noi eforturi pentru a imbunatati participarea pe piata muncii, in conditiile in care somajul ramane ridicat in randul tinerilor, precum si pentru a se asigura ca toti romanii au acces la servicii publice de calitate”, potrivit institutiei internationale.

Alte prognoze

Pe de alta parte, Fondul Monetar International (FMI) a estimat recent ca Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5%, urmata de Irlanda (4,9%).

La inceputul lunii noiembrie, Comisia Europeana a revizuit in crestere cu un punct procentual, la 5,2%, estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti in acest an.

ziare.com

Vezi si

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a scăzut la 63% în 2023; jumătate dintre persoanele ocupate lucrau în servicii

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, …

One comment

  1. Indiferent cum este cu creșterea economică pe anii viitori, ne este clar tuturor că o nouă criză economică se va produce fie începând cu 2019, fie din 2020 iar abia în 2022 revigorarea economică se va putea întrezări.
    Criza care va veni în 2019 – 2020 nu va avea în mod neapărat aceeași intensitate în unele sectoare sociale și economice așa cum a avut cea din 2009 – 2011, unii ar spune 2012.
    Totuși, numitorul comun al oricăror crize economice este legat de măsurile imperative care vor trebui adoptate.
    În primul rând am în vedere tăieri sau cel puțin înghețări de pensii și salarii în zona bugetară – vezi cazul recent al Braziliei care a fost nevoită să ia foarte în serios o înghețare pe 20 de ani a salariilor și pensiilor. Să nu creadă cineva că nu este o măsură care nu va fi discutată serios la vremea ei. Singura (ne)șansă de a fi aplicată o reprezintă ponderea foarte mare a românilor vulnerabili la promisiunile populiste.
    În al doilea rând am în vedere măsuri de a reduce personalul din unele companii de stat și private – deja în sectorul bancar (cel puțin unele bănci) este preconizat ca prin 2020 să se reducă personalul cu 20% – 40%.
    Fiindcă unele corporații lucrează inteligent, vor lua măsuri de disponibilizare chiar din 2018 (vezi cazul Carrefour care încă din partea a doua a lui 2007 a început cu ceva dispozibilizări, deși criza era preconizată pe partea a doua a lui 2008 – în Spania a fost din prima parte a lui 2008 pe imobilizare și pe construcții – sau pe debutul lui 2009).
    Totuși, acest aspect al reducerilor de personal va fi tratat profesionist de sectorul privat, mai cu seamă dinspre zona corporatistă. Adică nu doar că va fi criză vor fi reduceri de personal, ci criza este văzută în acest sector ca o oportunitate pentru rentabilizare și pentru implementarea unor tehnologii noi care, tot fiindcă este criză, vor putea fi ceva mai ieftine față de ce este acum pe piață.
    Fiți cu ochii-n patru! Succes!