Thursday , April 18 2024

Avocatii sfatuiesc populatia sa ceara bancilor actele aditionale, chiar daca nu semneaza documentele

Clien]ii b\ncilor ar trebui s\ mearg\ la sucursalele de unde au contractat creditele pentru a cere actele adi]ionale, chiar dac\ nu le semneaz\, întrucât f\r\ aceste documente emise de banc\ nu vor putea s\ fac\ sesiz\ri la ANPC [i nici s\ introduc\ plângeri în instan]\, potrivit avoca]ilor.

“Dac\ nu pute]i s\ v\ prezenta]i la creditor, trimite]i o scrisoare cu confirmare de primire. Nu semna]i actul aditional, nu face]i men]iuni, corec]ii, t\ieturi pe actul adi]ional. Ave]i nevoie de un
exemplar al actului, în forma legal\ emis\ de creditor pentru viitoarele demersuri în instan]\”, afirm\ avocatul Marius-Vicen]iu Col]uc.

Matei Dimitrie Giugariu, coordonatoral departamentului bancar-financiar de la Bo[tin\ [i Asocia]ii, avertizeaz\ c\ dac\ un client nu prime[te o notificare de la banc\ trebuie s\ notifice el însu[i banca, în scris, asupra necesit\]ii modific\rii printr-un act adi]ional a prevederilor contractului de credit [i asupra obligativit\]ii b\ncii de a asigura, astfel, alinierea contractului la dispozi]iile OUG 50/2010.

“Clientul trebuie s\-[i re]in\ [i s\-[i p\streze dovada depunerii acestei notific\ri la banc\. În ambele cazuri, clientul are dreptul s\ negocieze cu banca clauzele actului adi]ional, pentru a se asigura conformitatea dispozi]iilor contractului de credit cu cele ale legisla]iei aplicabile în domeniul protec]iei consumatorului”, a ad\ugat Giugariu.

Avoca]ii amintesc c\ neprezentarea la banc\ va fi interpretat\ ca acceptare tacit\, de[i OUG 50 stabile[te c\ banca trebuie s\ poat\ face dovada c\ a depus toate diligen]ele pentru informarea consumatorului cu privire la semnarea actului aditional.

Avoca]ii îndeamn\ clien]ii s\ încerce negocierea condi]iilor dac\ nu sunt de acord cu propunerea f\cut\ de banc\, iar coresponden]a s\ fie realizat\ pe cât posibil în scris.

“În încercarea de a rezolva pe cale amiabil\ neconcordan]ele, toate notific\rile se fac în scris [i se iau numere de înregistrare sau confirm\ri de primire. Creditorul are la dispozi]ie maxim 30 de zile pentru a r\spunde. Dupa 30 de zile, daca nu a]i primit un r\spuns, pute]i prezuma c\ a]i fost refuzat [i merge]i mai departe”, a ar\tat Col]uc.

Gheorghe Piperea, partener coordonator al Piperea [i Asocia]ii, apreciaz\ c\ oportunitatea refuzului [i motivarea acestuia difer\ de la contract la contract, deci nu exist\ o formul\ universal valabil\.

“Totodat\ nu recomand în niciun caz ca toat\ lumea s\ refuze semnarea actelor adi]ionale. Exist\ oameni mul]umi]i de rela]ia lor cu banca [i exist\ [i modific\ri propuse care sunt perfect în limitele [i în spiritul noilor reglement\ri. Din p\cate, majoritatea situa]iilor nu se încadreaz\ în aceast\ ultim\ categorie”, a ad\ugat Piperea.

Avoca]ii au opinii diferite privind posibilitatea suspend\rii contractului de împrumut pe parcursul judec\rii în cazul proceselor, dar nu exclud c\ persoanele care au apelat la credite ar putea ob]ine cel pu]in înghe]area ratelor la împrumut în cuantumul solicitat.

“În cazul în care consumatorul nu ob]ine în instan]\ suspendarea pl\]ii ratelor creditului/comisioanelor, dac\ [i în m\sura în care instan]a de judecat\ pronun]\, pe fondul cauzei, o solu]ie favorabil\ consumatorului, atunci acesta din urma are dreptul s\ cear\ b\ncii, iar banca se va conforma, s\ fac\ compensarea între sumele astfel pl\tite în plus de consumator [i considerate a fi nedatorate b\ncii, prin hot\rârea judec\toreasc\ pronun]at\ de instan]\ pe de o parte, [i, respectiv, ratele creditului/comisioanele care sunt datorate în viitor de c\tre clientul consumator b\ncii, de la data pronun]\rii hot\rârii judec\tore[ti, pân\ la scaden]a final\ a creditului, pe de cealalta parte. Cu alte cuvinte, valoarea ratelor viitoare ale creditului/suma comisioanelor datorate de împrumutat b\ncii se va diminua în mod corespunz\tor cu suma platit\ în plus de consumator b\ncii (pân\ la data pronun]\rii solu]iei de catre instan]\) [i considerat\ a fi nedatorat\ de instan]a de judecat\, prin hot\rarea judecatoreasc\, ramas\ definitiv\”, a spus avocatul de la Bo[tin\ [i Asocia]ii.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonan]a de Urgen]\ 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legisla]ia local\ Directiva European\ 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipat\ la creditele cu dobând\ variabil\ [i calcularea dobânzii în func]ie de un indice de referin]\ transparent, la care se adaug\ o marj\ fix\, care nu poate fi modificat\ fa]\ de contractul ini]ial.

Începând de luni, 20 septembrie, toate contractele de credit în derulare trebuie s\ fie modificate pentru a respecta noile preveri legislative în vigoare.

Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declan[at ample dispute la nivelul sistemului bancar, atât din cauza nemul]umirilor bancherilor [i clien]ilor, cât [i a anumitor puncte neclare din legisla]ie.

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …