ACORD între Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană privind RELUAREA LIVRĂRILOR de GAZ rusesc

31/10/14 ora:10:43am

gazeRusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au ajuns, joi seară, la Bruxelles la un acord pentru reluarea livrărilor de gaz rusesc în această iarnă, a anunţat o sursă europeană.

Rusia, Ucraina şi UE au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaz, a anunţat o sursă europeană.

Condiţiile acordului urmează a fi precizate de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi miniştrii energiei rus şi ucrainean, Aleksandr Novak şi Iuri Prodan, într-o conferinţă de presă anunţată de Comisia Europeană pentru ora 21.45 /20.45 GMT, potrivit Agerpres.

Soluţionarea datoriei de 3,1 miliarde de dolari se va face în două tranşe, prima imediat şi cealaltă până la sfârşitul anului, potrivit acestor surse, citate de AFP. “Ucrainenii au bani să plătească”, au adăugat aceste surse.

Acordul prevede de asemenea un preţ de 385 de dolari pentru 1.000 m3 pe toată durata contractului, care se desfăşoară din noiembrie până la sfârşitul lunii martie 2015. Plata se va face în avans pentru luna următoare. Kievul vrea garanţii absolute că acest preţ nu se va schimba pe durata contractului. Ucraina, care ar avea nevoie în total de patru miliarde de m3, a obţinut această asigurare.

De asemenea vor fi prezenţi la conferinţa de presă comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, care a condus discuţiile cu ruşii şi ucrainenii în ultimele luni, precum şi şefii grupurilor Gazprom din Rusia şi Naftogaz din Ucraina.

Negocierile trilaterale, suspendate în noaptea de miercuri spre joi, au fost reluate joi seară.