Friday , March 29 2024

Distincție de excelență acordată ÎPS Pimen „în semn de recunoștință pentru o viață în slujba Bisericii și a Bucovinei”

Prefectura Suceava i-a acordat joi, în ședința Colegiului Prefectural Suceava, o distincție de excelență ÎPS Pimen Suceveanul arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, la împlinirea vârstei de 90 de ani, „în semn de recunoștință pentru o viață în slujba Bisericii și a Bucovinei”. ÎPS Pimen a scris câteva cuvinte în Cartea de Onoare a Valorilor Bucovinene.

Pe de o parte, luând cuvântul la evenimentul la care a fost invitat să participe, ÎPS Pimen Suceveanul a mai spus, cu lacrimi în ochi, că „pașii omului sunt dirijați, tainic prin conștiință, de către Dumnezeu”. Acesta a subliniat că dragostea de țară și istoria au fost întipărite în sufletul său încă din primii ani ai școlii, educatoarea și învățătoarea fiind cele care și-au pus amprenta asupra lui.

Pe de altă parte, după ce a vorbit ­des­pre învățământ, istoria religiei, prezentarea Bucovinei, formarea sa, dragostea pentru cei săraci, monumente istorice, ÎPS Pimen a încheiat cu un subiect pe care îl amintește des: retrocedarea averilor bisericești. „Procesul la care a fost supus Fondul Bi­sericesc Ortodox Român al Bucovinei este rușinos, de tip sovietic. Pe mulți i-am supărat cu insistența pentru retrocedare. Credința mea este că se va retroceda, la Suceava în justiție încă sunt destui oameni care și-au păstrat verticalitatea deontologică. (…) Eu nu știu dacă voi mai apuca timpurile acelea, dar retrocedarea va avea loc la timpul potrivit, pentru că orice proprietate a Bisericii este de interes obștesc. Vă mulțumesc și iertare”, a spus ÎPS Pimen Suceveanul. Ierarhul a arătat că statul nu este obligat, potrivit uzanțelor internaționale, să acopere în întregime cheltuielile pentru îngrijirea valorilor de patrimoniu național aflate în proprietate privată, ci ajutorul trebuie dat până la jumătate din sumă. În opinia arhiepiscopului, retrocedarea către FBORB a pădurilor ar putea rezolva problemele legate de întreținerea bisericilor aflate în patrimoniu. Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei s-a judecat cu Romsilva după ce a revendicat peste 166 mii hectare de fond forestier. După 16 ani de procese, decizia a înclinat spre Statul Român, nu spre Fondul ­Bi­sericesc Ortodox Român al Bucovinei.

Demersul Prefecturii vine după ce președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a decernat chiriarhului locului, în partea a doua a lunii august, diplome asemănătoare.

ÎPS Pimen (nume de botez Vasile Zainea) s-a născut în comuna Grebănu, județul Buzău, pe data de 25 august 1919. Studiile superioare le-a urmat la Institutul Teologic Universitar din București (1953 – 1957) și la Institutul de Arte Plastice din București, obținând diploma de calificare în muzeografie. Studii teologice de specializare a urmat apoi la Universitatea din Köln – RFG (1976 – 1977). După absolvirea ­fa­cultății, a fost numit stareț la Mănăstirea Putna (1957 – 1961), iar în 1975 a fost ridicat la rang de arhimandrit iar apoi stareț la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. În perioada comunistă, ÎPS Pimen a îndeplinit câteva misiuni peste hotare: în 1977 la Arhiepiscopia misionară ortodoxă Română din Statele Unite și Canada și în următorii doi ani la reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim. În 1979 devine exarh al mănăsti­rilor din Arhiepiscopia Iașilor iar la 10 ianuarie 1982 este ales de către Sf. Sinod al ­Bi­sericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu titlul “Suceveanul”, fiind hirotonit la 24 iunie – de hramul mănăstirii.

Este ales arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților din 24 ianuarie 1991. În anul următor, ÎPS Pimen s-a remarcat pentru sfidarea adusă autorităților de la acea vreme care instituiseră un fel de cutumă în sensul de a nu-I permite Regelui Mihai să intre pe teritoriul național, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților invitându-l să petreacă sărbătorile pascale la Putna.

În anul 2000, președintele de atunci al României, Emil Constantinescu, l-a distins pe ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce. (Dan PRICOPE)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

2 comments

  1. Adevărat! Mare om.,mare TURNĂTOR! Se știeee

  2. Potrivit Deciziei CNSAS numărul 3.370 din 9 octombrie 2007, Vasile Zainea (IPS Pimen Zainea) este titularul dosarelor SIE 40160 şi I 993, iar potrivit celor consemnate în aceste dosare, “a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici în perioada 1975-1977”.
    Dar pentru un blid de mancare si diferite mese organizate in pelerinajele unor delegatii, exact la fel ca pe vremea lui Ceausescu cand cu muschiul de vita rezolvai orice problema, nomenclaturistii de atunci si de acuma, ridica in slavi un TURNATOR.
    Rusine! Si au trecut peste 30 ani de la revolutie.