Thursday , April 25 2024

Suceava a fost devansată din nou de Bacău în privința numărului de pasageri  înregistrați la aeroport

Dacă pe primele trei luni ale anului 2019, Aeroportul Suceava s-a clasat pe locul 7, înaintea celui din Bacău, după numărul pasagerilor înregistrați conform statisticii Asociației Aeroporturilor din România, în următoarele trei luni Bacăul a recuperat și a revenit pe locul al șaptelea. In primul trimestru al anului 2019, aeroportul de la Salcea a avut 78.674 de pasageri, în timp ce aeroportul din Bacău a raportat 75.349. Dacă în lunile aprilie, mai și iunie la aeroportul de la Salcea au fost procesați circa 112 mii de pasageri, la cel de la Bacău au fost procesați circa 137 de mii de pasageri  

Asociația Aeroporturilor din România a publicat, ieri, o situație referitoare la numărul de călători procesați pe aeroporturile din țara noastră. În ceea ce privește Suceava, situația este pozitivă în ceea ce privește creșterea numărului de călători deoarece pe primele șase luni ale anului s-au înregistrat 190.792 de pasageri la aeroportul de la Salcea, cu peste 31 de mii mai mult față de primul semestru din 2018 și cu peste 93 de mii mai mult față de 2017.

Pe de altă parte, este de notat că avansul pe care în primul trimestru al anului 2019 în obținuse Suceava față de aeroportul de la Bacău nu mai este de actualitate. Dacă pe primele trei luni ale anului 2019, Aeroportul Suceava s-a clasat pe locul 7, înaintea celui din Bacău, după numărul pasagerilor înregistrați conform statisticii Asociației Aeroporturilor din România, iată că în următoarele trei luni Bacăul a recuperat și a revenit pe locul al șaptelea.

Conform sursei citate, în primul trimestru al anului 2019, aeroportul de la Salcea a avut 78.674 de pasageri, în timp ce aeroportul din Bacău a raportat 75.349. Pe de altă parte, dacă în lunile aprilie, mai și iunie la aeroportul de la Salcea au fost procesați circa 112 mii de pasageri la cel de la Bacău au fost procesați circa 137 de mii de pasageri. În final, pe aeroportul de la Bacău s-au „contabilizat” în primul semestru al anului 212.333 de pasageri procesați.

De altfel, finalizarea investițiilor de moder­nizare a Aeroportului Internațional „George Enescu” Bacău a atras atenția marilor companii de turism din România, care au apreciat noile condiții oferite călătorilor. Astfel, pentru sezonul estival 2019, doi mari operatori de pe piața turistică din România, Christian Tour și Paralela 45, au venit cu oferte către cea mai căutată destinație de vacanță – Antalya, Turcia.

și la Bacău se constată o creștere față de anii precedenți, dar nu chiar în ponderea pe care a avut-o Suceava. Astfel, în 2018 la aeroportul băcăuan au fost procesați 207.689 pasageri în primul semestru iar în primele șase luni din 2017 au fost 202.645 călători. Prin urmare, creșterea înregistrată la Bacău în ultimii ani este una mult mai temperată decât la Suceava.

Conform Asociației Aeroporturilor din România, cel mai tranzitat aeroport rămâne Henri Coandă din București iar șansele ca acesta să fie detronat în anii următori sunt de-a dreptul microscopice. Urmează, în ordine, aeroporturile din Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu. În vreme ce Clujul în cel dintâi semestru înregistrează o ușoară creștere față de perioada similară a anului precedent – de la 1,29 la 1,33 milioane pasageri – aeroportul Timișoarei înregistrează o scădere de la 730 mii pasageri în primul semestru din 2018 la 714 mii în primul semestrul din 2019. Asta face ca ocupantul locului 4, aeroportul de la Iași, să se apropie tot mai mult de concurentul său de la Timișoara în condițiile în care aeroportul din „capitala informală” a Moldovei a înregistrat o creștere a numărului pasagerilor procesați de la 524 de mii în prima jumătate a anului 2018 la 617 mii în primele șase luni ale lui 2019. Nu este de neglijat creșterea semnificativă de la Sibiu – 334 de mii în semestrul 1 al lui 2019 față de 254 de mii în perioada similară din anul trecut.

Craiova, Bacău și Suceava sunt aeroporturile care ocupă în semestrul 1 al anului 2019 locurile 6, 7 și 8 la nivel național, ordinea nefiind schimbată față de 2018. Totuși, doar Suceava a reușit să înregistreze o creștere – comparând semestrul 1 din 2019 cu cel din 2018 – care să fie de câteva zeci de mii de călători, celelalte două având creșteri de ordinul miilor, nu al zecilor de mii.

De departe, cea mai spectaculoasă răsturnare de situație rămâne în zona aeroporturilor de după Suceava. Dacă în semestrul 1 al anului trecut Oradea sufla în ceafa aeroportului de la Salcea, cu 130 de mi de pasageri procesați, acum Oradea nu mai este pe locul 9 și nici măcar pe 10, situându-se pe locul 11 cu doar 41.406 pasageri în primele luni ale anului. În schimb, revine foarte puternic din urmă Târgu Mureșul cu 77.493 de mii de pasageri situându-se pe locul 9. În ultimii ani, Târgu Mureș avea un număr foarte mic de pasageri, dar se pare că o revenire a WizzAir a fost doar de bun augur aducând curse în zilele de luni, miercuri, joi, vineri și duminică spre diverse destinații externe precum Budapesta, Dortmund, Memmingen și Londra iar din vară chartere spre Hurgada și Antalya.

În fine, locul al zecelea în semestrul 1 din acest an este ocupat de aeroportul de la Constanța, care ocupă aceeași poziție de mai mulți ani și care a înregistrat o creștere de ordinul miilor, de la 42 de mii în prima jumătate din 2017 la 49 în semestrul 1 al anului 2019.

Reamintim că Aeroportul Internațional „Ştefan cel Mare” Suceava a înregistrat sâmbătă, 6 iulie 2019, pasagerul cu numărul 200.000 din acest an, cu o lună mai devreme față de anul trecut, confirmând astfel trendul ascendent pe care se află. „Dacă în anul 2018, pasagerul cu numărul 200.000 a fost înregistrat în data de 5 august, în acest an pragul de 200.000 a fost atins astăzi 6 Iulie, deci cu o lună mai devreme față de anul trecut”, a precizat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, într-o conferință de presă de la începutul lunii trecute, rei­terând că până la finele anului în curs se estimează că peste 400.000 de pasageri vor tranzita terminalul Plecări/Sosiri al Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava.

Reamintim că la momentul actual, de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, operează zboruri regulate companiile TAROM și Wizz Air. Compania TAROM operează 13 zboruri pe săptămână, spre București. Compania Wizz Air o­perează zboruri zilnice spre Londra-Luton, 5 zboruri săptămânale spre Milano-Bergamo, 3 zboruri săptămânale spre Memmingen-München Vest și Roma-Ciampino precum și 2 curse spre Bologna. Pentru aceste curse gradul de încărcare este de peste 90%.

De asemenea, Aeroportul „Ştefan cel Mare – Suceava” deservește 8 zboruri tip charter de vacanță pe săptămână: nu mai puțin de 5 curse către Antalya (operate de către TAROM, Air Bucharest și Corendon Airlines), un zbor către Bodrum (operat de către TAROM), un zbor către Hurghada (operat de către Air Bucharest) și un zbor către Monastir (operat de către Nouvelair Tunisia). Gradul de încărcare la cursele de vacanță este de peste 80%, situându-se pe trend crescător având în vedere că urmează lunile de vârf ale sezonului turistic de vară. Pasagerii care aleg zborurile de la Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava provin din județul nostru dar și din județe limitrofe sau mai îndepărtate cum ar fi Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Bistrița, Mureș și Vrancea. Totodată, nu puțini sunt pasagerii și din afara granițelor, îndeosebi din Ucraina unde ponderea acestora – în funcție de diversele perioade din an – este între 7% și10%, dar și din Republica Moldova. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

3 comments

  1. De la Manchester sau Liverpool la Suceava ? Nimic!! Îți trebuie doua escale, e jale, și se mai plâng ca Bacau le-a luat locul. Cel puțin din Liverpool este la Bacau

  2. Ia introduceti din nou cursele de zbor pe ruta Torino-suceava….si vedeti atunci cum ramane in urma Bacaul…nu stiu al cui interes e sa nu fie curse pe Torino de pe aeroportul din Suceava…

  3. autobuz centru _aeroport …simplu !!!! se v_a mari nr. pasagerilor …era odata pe vrema lui ceasca …acum jale …sunati la 112