Saturday , April 20 2024

Cu trei zile înaintea comemorării „Katyn-ului românesc”, la Cernăuți au fost aduse omagii la monumentul soldatului sovietic

Oficial, motivul organizării unui astfel de eveniment a fost a 75-a aniversare de la „eliberarea orașului de sub ocupația nazistă”  

Jerbe și coroane de flori în cinstea „sovieticilor eliberatori” se mai depun încă în nordul Bucovinei, chiar cu trei zile înainte de comemorarea unui masacru făcut de aceiași sovietici împotriva românilor. Astfel, la Cernăuți, sute de cetățeni au sărbătorit vineri, 29 martie 2019, cea de-a 75-a aniversare de la „eliberarea orașului de sub ocupația nazistă”.

Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentul soldatului sovietic din Piața Soborna, se arată în ediția electronică a publicației cernăuțene de limbă română Libertatea cuvântului care citează din portalul cernăuțean Cernivețikii Promini. Conform sursei citate, acțiunea s-a bucurat de atenția și prezența reprezentanților puterii regionale și locale, organizațiilor civice, militarilor bucovineni, veteranilor și urmașilor veteranilor de război din centrul regional.

Asta în condițiile în care pe 1 aprilie 2019, în regiunea Cernăuți va avea loc un eveniment cu totul diferit și anume în pădurea Varnița se va desfășura ceremonia de comemorare a victimelor Masacrului de la Fântâna Albă, comis de sovietici în 1941. Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941, între 2000 şi 4000 de români fiind uciși de către trupele sovietice când încercau să treacă granița din URSS în România.

După cum notează molbuk.ua, „la 29 martie 1944, regiunea Cernăuți a fost complet eliberată de invadatori cu ajutorul trupelor celor trei fronturi, patru armate, 49 de uniuni și unități militare separate în timpul celor trei operații ofensive.”

Foarte interesant este că un politician ucrainean de top, speakerul Radei Supreme, Andriy Parubiy – despre care presa a prezentat dovezi privind implicarea sa, în tinerețe și nu numai, în conducerea mișcărilor ucrainene de factură naționalistă și neofascistă – a felicitat Cernăuțiul, conform unui articol publicat pe buknews.com.ua, „pentru aniversarea a 75 de ani de la eliberarea orașului de fasciștii germani”, titlul din BukNews cu privire la mesajul politicianului ucrainean făcând însă trimitere la „invadatorii naziști”.

Pe de altă parte, „Katyn-ul românesc” este comemorat la 1 aprilie – Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie. Cu această ocazie, în pădurea Varnița din regiunea Cernăuți va avea loc o ceremonie de comemorare a victimelor masacrului comis de sovietici în 1941.

„Invităm pe toți oamenii de bună credință pe 1 aprilie la Fântâna Albă să comemorăm împreună jertfele căzute în 1941 la Varnița, și în lunea Paștilor la Stejarul lui Ștefan cel Mare din Codrii Cosminului să comemorăm pe arcașii săi căzuți pentru neam, credință și patrie! Sunt manifestările noastre tradiționale și vă așteptăm cu drag pentru a demonstra încă o dată că a fi român la tine acasă este o mândrie și o obligațiune comemorând înaintașii și îmbărbătând generațiile ce vin în urma noastră!”, se arată în anunțul făcut de Aurica Bojescu, secretar executiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” pe contul său de Facebook, citată de Libertatea cuvântului. (D.P.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …