Saturday , April 20 2024

Uniunea Polonezilor din România a organizat la Solonețu Nou a patra ediție a “Festivalului Bucovinean al Colindelor” 

Au participat corurile parohiilor romano-catolice din Solonețu Nou, Rădăuți, Suceava, Siret, Gura Humorului, Pleșa, Moara, Cacica, Poiana Micului, corul bisericii romano-catolice din Vicșani, corul Forumului Democrat German „Edelweiss” din Câmpulung Moldovenesc, corul parohiei greco-catolice „Maidancik” 

În urmă cu trei ani, Uniunea Polonezilor din România a decis să aducă la lumină o veche tradiție poloneză, și anume cea a ­co­lindatului. Astfel s-a născut ideea organizării Festivalului Bucovinean al Colindelor.

“Prin această acțiune s-a dorit ca toate comunitățile poloneze din Bucovina, precum și vecinii lor să se întâlnească într-o sărbătoare atât de importantă cum e Crăciunul, să colinde și să petreacă împreună ca într-o mare familie poloneză. Acțiunea <<Festivalul Bucovinean al ­Co­lindelor>> s-a organizat pentru prima dată la Solonețu Nou în ziua de 27 decembrie 2015. De atunci, festivalul are loc anual, pe data de 26 decembrie”, a declarat președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher.

Şi în acest an festivalul s-a desfășurat pe data de 26 decembrie 2018. Au participat corurile parohiilor romano-catolice din Solonețu Nou, Rădăuți, Suceava, Siret, Gura Humorului, Pleșa, Moara, Cacica, Poiana Micului, corul bisericii romano-catolice din Vicșani, corul Forumului Democrat German „Edelweiss” din Câmpulung Moldovenesc, corul parohiei greco-catolice „Maidancik”.

Cei prezenți au fost întâm­pinați de deputatul Victoria Longher care le-a urat tuturor bun-venit. În discursul său a subliniat semnificația colindului și a exprimat bucuria de a fi împreună în zi de mare sărbătoare.

Corurile care au evoluat în fața altarului bisericii din So­lo­nețu Nou au prezentat un scurt program de colinde care au răsunat în limbile polonă, ro­mâ­nă, ucraineană și germană. La finalul concertului, pr. Iosif Pă­uleț a mulțumit tuturor corurilor pentru prezența la acest eveniment, a transmis salutul ES Pe­tru Gherghel, episcop de Iași, ca­re este mereu aproape de credincioșii din decanatul de Bucovina.

La festival au participat, alături de Victoria Longher – deputat în Parlamentul României din partea minorității polone și președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher, pr. Iosif Păuleț – decan de Bucovina, pr. Stanislav Cucharek – vicedecan de Bucovina, preoți din decanatul de Bucovina, președinți ai comunităților poloneze și corurile.

Împărțirea cu oplatek

După încheierea părții artistice, cu toții s-au îndreptat la Casa Polonă din Solonețu Nou, unde a avut loc împărțirea cu oplatek, obicei care își are originea în ritualul împărțirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creștinismului. Pr. dr. Stanislav Cucharec a binecuvântat oplatele, iar apoi participanții și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou și au servit din bucatele pregătite cu acest prilej.

“Colinda, înțeleasă ca un cântec legat de Nașterea Domnului, a apărut în sec. XIII. Colinda este semnul bucuriei și al înțelegerii, al unității – pe care o cântăm la masa de Ajun împreună cu familia, dar și în biserică cu credincioșii. Conform tradiției creștine, pentru apariția colindelor trebuie să îi mulțumim Sfântului Francisc de Assisi (precum și pentru reprezentațiile de Crăciun). Colindele încep să fie cântate după cina festivă din ajunul Crăciunului, iar la liturghii de la prima liturghie de pe 25 decembrie care începe la miezul nopții, așa-numita <<Pastorală>>. Se colindă până pe data de 2 februarie când este sărbătoarea Întâmpinarea Domnului”, au arătat reprezentanții Uniunii Polonezilor din România. (O.S.)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …