Saturday , April 20 2024

Polonezii din Bucovina au sărbătorit Ziua Națională a Poloniei

Evenimentele au debutat cu o slujbă religioasă, oficiată de preotul paroh din Solonețu Nou la Biserica romano-catolică din Suceava. La eveniment au participat reprezentanți ai comunităților de polonezi din Cacica, Solonețu Nou, Păltinoasa, Pleșa, Moara, Poiana Micului, Siret, Rădăuți și Vicșani 

 

Polonezii din Bucovina au sărbătorit vineri Ziua Națională a Poloniei, în acest an împlinindu-se 100 de ani de când țara și-a câștigat independența. Pentru a marca această zi atât de importantă pentru polonezii din întreaga lume, Uniunea Polonezilor din România a organizat o serie de manifestări care au debutat la Biserica romano-catolică “Sfântul Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava cu o slujbă religioasă, oficiată de preotul Stanislav Cucharec, paroh la Biserica din Solonețu Nou.

Pentru a marca aceste evenimente, elevii de la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului și de la Şcoala Gimnazială “Henryk Sienkiewicz” din Solonețu Nou au pregătit un program artistic, programul începând prin intonarea celor două imnuri, al Poloniei și al României. Copiii au cântat și au recitat cântece patriotice poloneze în cadrul recepției care a avut loc după slujba religioasă. “Este un moment încărcat de patriotism. Noi, polonezii din Bucovina, sărbătorim Ziua Națională a Poloniei. După 123 de ani de împărțiri și ocupații străine, sărbătorim 100 de ani de independență și ne bucurăm că Polonia este astăzi liberă și independentă”, a declarat Victoria Longher, deputat din partea Uniunii Polonezilor din România. “Ziua Independenței Poloniei este o sărbătoare națională în Polonia și este celebrată în fiecare an pe 11 noiembrie de polonezii de pretutindeni. În această zi comemorăm independența Poloniei redobândită în anul 1918, după 123 de ani în care a fost împărțită de Austro­Ungaria, Prusia și Rusia”, a completat Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România.

La eveniment au participat reprezentanți ai comunităților de polo­nezi din Cacica, Solonețu Nou, Păltinoasa, Pleșa, Moara, Poiana Micului, Siret, Rădăuți și Vicșani. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …

One comment

  1. De mult, dar acum cand vorbiti, parca (fara sa vrem) intelegem sentimentele romanilor si, de ce nu si pe ale ungurilor din Transilvania, de pe alt palier dar existent.