Thursday , March 28 2024

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, vizitează Suceava în cursul zilei de miercuri

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” va fi inaugurat un “Raft american”, cu cărți de referință care promovează valorile, istoria și cultura americană. Volumele sunt donate de ambasadorul SUA la București, Excelența Sa Hans Klemm. In jurul prezenței sale la Suceava există, însă, o notă de mister. Nici primarul Ion Lungu, nici președintele CJ, Gheorghe Flutur, nu au dorit să confirme prezența ambasadorului SUA la Suceavahans klemm

Ambasada SUA la București și Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava vor inaugura un “Raft ame­rican” (American Shelf) la Suceava, miercuri, 25 aprilie, de la ora 9:30, la Biblioteca Bucovinei. Donația de carte va fi oferită de ambasadorul SUA în România. La acest eveniment va participa chiar ambasadorul SUA la București, Excelența Sa Hans Klemm. „Inaugurarea va fi în prezența dlui Hans Klemm. De altfel, cărțile au ajuns deja la noi. Desigur că formulările diplomatice pot, uneori, să lase loc unor de­ducții. Am discutat, însă, ieri (joi, 19 aprilie – n.red.), telefonic, la Ambasadă cu doamna consilier ­Mo­nica Drăgan, dumneaei fiind per­soana care se ocupă de acest proiect, și ne-a confirmat că la eveniment va fi prezent și domnul ambasador”, a explicat Gabriel Constantin Cărăbuș, directorul ­Bi­bliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”.

Din câte se pare, oficialitățile su­ce­vene vor să păstreze o anumită dis­­creție pe acest subiect, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, re­zumându-se la un sec „nu pot comen­ta”, cu referire la vizita ambasa­do­rului Hans Klemm, iar pre­șe­­dintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, precizând că nu are mandat să vorbească despre această temă, ulterior el adăugând că este posibil ca luni, 23 aprilie, să fie alte date de comunicat.

Totuși, prefectul Mirela Adomnicăi a confirmat că va avea loc, miercuri dimineața, la ora 08:00, o întrevedere între ambasadorul Hans Klemm, pe de o parte, și oficialitățile sucevene – Mirela Adomnicăi, ­Gheor­­ghe Flutur și Ion Lungu, pe de altă parte. Ea a explicat că a primit o comunicare din partea Ambasadei SUA și că, la rândul ei, a parcurs procedura cu Ministerul de Interne.

Deocamdată, era incertă o eventuală participare la discuții și a repre­zentanților mediului academic, deși rectorul Universității „Stefan cel Mare” Suceava, Mihai Dimian, ar dori să aibă o întrevedere cu diploma­tul american.

După întrevederea cu oficiali­tățile sucevene, ambasadorul SUA va fi prezent la inaugurarea „Raftului american” de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava.

„Raftul american” reprezintă o modalitate prin care Ambasada SUA promovează anumite valori culturale specifice în țările unde are reprezentanțe diplomatice, fiind alese diverse orașe care au un anumit impact pentru o zonă sau alta. Ar fi cel de-al treilea „Raft american” din zona Moldovei și al 11-lea din țară care se inaugurează. Potrivit celor precizate pe pagina de internet a Ambasadei SUA, deocamdată exis­tă zece „Rafturi americane” în Ro­­mânia la: Arad, Boto­șani, Brașov, Brăila, Drobeta Turnu-Severin, Ga­­lați, Miercurea Ciuc, Oradea, Sfântu Gheorghe și Sibiu. Conform sursei citate, „Rafturile americane oferă acces la resurse despre SUA și cultura americană”, fiind vorba despre colecții de cărți care includ sute de volume, tit­luri de refe­rință, literatură america­nă clasică și contemporană, meto­­dologie de pre­dare a limbii engleze, resurse pentru învățarea limbii engleze, precum și literatură pentru copii. „Aceste spații sunt și locuri de învățare și dialog despre valorile americane și provo­cările globale. Ele contribuie la consolidarea Parteneriatului Stra­tegic SUA – România printr-o mai bună înțelegere a istoriei și culturii americane. Totodată, ele sunt spații de împărtășire a valorilor comune româno-americane prin programe interesante și interactive cu lectori americani”, se arată pe pagina de inter­net a Ambasadei SUA la Bucu­rești.american1

Pe lângă «Rafturile americane», programul cultural al Ambasadei SUA în România cuprinde acțiuni pe linia unor așa-numite „Colțuri Ame­ricane” (American Corner), în Ro­­mânia fiind nouă asemenea structuri din 700, câte există la nivel global în 150 de țări ale lumii. Coordonarea acestora este în subordinea Centrului de Resurse Informaționale al Am­basadei SUA.

În ceea ce privește schimburile educaționale, prin Ambasada SUA se derulează un „Program de schimb de­dicateviitorilor lideri (FLEX)” sponsorizat de Biroul pentru Edu­cație și Cultură al Departamentului de Stat și prin care se oferă elevilor de liceu din Europa și Eurasia burse pentru a petrece un an școlar în Statele Unite, locuind cu o familie americană și studiind la un liceu din SUA. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …