Friday , March 29 2024

Nicio temperatură mai ridicată de -7ºC în judeţul Suceava, ieri dimineaţă

Stratul de zăpadă de pe Călimani era încă suficient de gros să înghită un om în toată puterea. Luni dimineaţa, la ora 07:00, se înregistrau -10ºC la Suceava, Rădăuţi şi Poiana Stampeiger

Valul de frig care s-a abătut asupra judeţului Suceava este cel mai mare din ultimii ani, raportat la cea de-a doua decadă a lunii martie. Nicio temperatură înregistrată, oficial, de instituţii abilitate să facă măsurători în acest sens, nu a fost mai ridicată de -7ºC, nicăieri în judeţul Suceava. Avem în vederea aici patru staţii meteo ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie (una situată la limita cu judeţul Harghita), 35 de posturi hidro ale Sistemului de Gospodărire al Apelor şi unde se înregistrează nu doar unii parametri ce ţin de cursurile de apă, ci şi temperatura aerului, dar şi Staţia meteo de pe Rarău, care aparţine Universităţii „Alexandru Ioan Cuza din Iaşi”.

Luni dimineaţa la ora 07:00 în judeţul Suceava se înregistrau -10ºC la Suceava, Rădăuţi şi Poiana Stampei, potrivit Admi­nistraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). De altfel, conform sursei citate, era de aşteptat ca în cursul zilei de luni şi pe parcursul zilei de azi, până seara la ora 21:00 – asta în cazul în care Administraţia Naţională de Meteorologie nu revine asupra anunţului – să cadă precipitaţii în general moderate cantitativ, mai ales sub formă lapoviţă şi ninsoare, urmând a se forma polei pe drumuri. De asemenea, în acelaşi interval de timp vremea este deosebit de rece şi se va menţine deosebit de rece, mai ales în regiunile extracarpatice. Aseară, la ora 17:00, temperatura înregistrată la Suceava era, conform ANM, -6,9 ºC, cea de la Rădăuţi era de -5,9 ºC, cea de la Poiana Stampei de -0,1 ºC (numai că vântul bătea cu 5,8 m/s faţă de 2,4 m/s cât era la Rădăuţi şi 3,8 m/s la Suceava).

La staţia de la Călimani, situată la limita cu judeţul Harghita, temperatura înregistrată era de -2.0 ºC iar vântul bătea cu 6.0 m/s fiind şi cer acoperit şi condiţii de ceaţă iar styratul de zăpadă ajungând la 186 cm. Asta în condiţiile în care la Bucin era stratul de zăpadă gros de 74 cm, la Braşov Ghimbav 2 cm, pe Ceahlău (Toaca) se înregistra un strat de zăpadă gros de 85 cm, la Cuntu 31 cm, la Iezer stratul de zăpadă ajungea la 70 cm, în localităţi cunoscute pentru condiţiile meteo nu tocmai prietenoase în timp de iarnă şi anume Întorsura Buzăului şi Joseni era strat de zăpadă de 2, respectiv 8 cm grosime, la Locăuţi 108 cm, la Miercurea Ciuc doar 4 cm, la Obârşia Lotrului 45 cm, la Păltiniş şi Parâng 32, respectiv 35 cm, la Penteleu 68 cm, la Piatra Neamţ 17 cm, la Poiana Stampei 7 cm, la Predeal 9 cm, la Rădăuţi 27 cm, la Semenic 32 cm, la Sinaia şi Stâna de Vale 45 cm, la Suceava 14 cm, la Târgu Neamţ 19 cm, la Târgu Secuiesc doar 3 cm, La Topliţa 8 cm, la Rodna . Practic, singurele locuri din ţară, măsurate oficial de ANM, unde stratul de zăpadă era mai gros decât la Călimani erau la Bâlea Lac (246 cm), pe Vf Omu (205 cm).

În ceea ce priveşte temperaturile înre­gistrate la posturile hidro din judeţul nostru, conform datelor communicate la Prefectură de către SGA Suceava, ieri dimineaţă temperatura aerului în judeţul Suceava a fost cuprinsă între -12,0ºC la staţia hidrometrică Dorna Giumălău şi -7,4 ºC la staţia hidrometrică Ursoaia. La postul hidro de la Iţcani erau -7,5 ºC

În ceea ce priveşte stratul de zăpadă, acesta este cuprins între 6 cm la staţia hidrometrică Dorna Arini (pe râul Bistriţa) şi 37 cm pe râul Suceava, la staţia hidrometrică ţibeni. La postul hidro de la Iţcani era stratul de zăpadă gros de 18 cm.

Conform datelor de la Staţia Meteo de pe Rarău, luni dimineaţă, la ora 05:00 se înregistrau -17 ºC iar temperature resimţită era de -23ºC, pe când la ora 08:00 se „încălzise” un pic iar mercurul termometrului coborâse la -12 ºC cu o temperatură resimţită de – 16 ºC. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …