Friday , April 19 2024

Polițiștii au găsit aproape 450.000 de lei în urma unei percheziții făcute la un țigan din Verești

Polițiștii au făcut o percheziție la domiciliul lui Brăduț Stănescu, din Verești, cercetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani, ocazie cu care au găsit suma de 443.900 de lei și materiale în valoare de 226.408 de lei perchez

O echipă complexă formată din lucrători de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, face cercetări într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani în formă conti­nuată.

In cursul zilei de 13 decembrie 2017, ca urmare a obținerii mandatului de percheziție emis de Tribunalul Suceava, a fost făcută o percheziție domiciliară la locuința suspectului Brăduț Stănescu, de 35 de ani, din comuna Verești.

Activitățile au fost efectuate de lucrători de poliție din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, precum și cu sprijinul Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava și al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava.

În acest dosar penal, Brăduț Stănescu este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2015 – 2017, în calitate de persoană fizică neautorizată, Brăduț Stănescu a achiziționat, în baza a 73 de facturi fiscale, atât personal, cât și prin intermediul unor membri de familie sau persoane apropiate, cantități mari de tablă de la firme din municipiul Galați, pe care a vândut-o ulterior, uneori după prelucrare, fără a emite documente legale și fără a înregistra și declara veniturile realizate, în valoare totală de 2.284.792 de lei, creând un prejudiciu de 128.847 de lei (TVA – 70.089 de lei, impozit pe venit – 40.263 de lei, contribuții de asigurări sociale – 3.849 de lei, contribuții de asigurări sociale de sănătate – 14.646 de lei).

În aceeași perioadă, Brăduț Stănescu a ascuns și disimulat adevărata proveniență a sumei de 128.847 de lei, provenită din infracțiunea de evaziune fiscală, respectiv într-o primă etapă Brăduț Stănescu a ascuns sumele de bani obținute din infracțiunea de evaziune fiscală prin reintroducerea acestora în circuitul economic, prin achiziții de tablă efectuate în mod succesiv, activitate continuată și apoi urmată de disimularea adevăratei naturi a provenienței bunurilor, cunoscând că acestea provin din infracțiuni, respectiv prin efectuarea de investiții (achiziționarea a două autoutilitare, construirea de noi anexe, îmbunătățiri aduse imobilului în care locuiește – pavarea întregii curți, construirea de porți). De aici și infracțiunea de spălare de bani.

Cu ocazia percheziției desfășurate la domiciliul acestuia, a fost găsită și ridicată suma de 443.900 de lei, 738 de cutii cu șuruburi în valoare de aproximativ 221.800 de lei, 913 coli de tablă în ­va­loare de circa 14.608 de lei, mai multe documente contabile originale falsificate (facturi fiscale, avize de însoțire a mărfii, etc.), valoarea totală fiind de 670.308 de lei.

La data de 13 decembrie 2017, organele de poliție din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au dispus reținerea pentru 24 de ore a suspectului Brăduț Stănescu.

Ulterior, la aceeași dată, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Brăduț Stănescu, acesta dobândind calitatea de inculpat.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. (Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …